Erasmus+ Acțiunea Cheie 2 – Educație Școlară

Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”

Str. Dorobanţilor 56, 400117 Cluj-Napoca                                                     

Tel./Fax: 0264-593006 Tel.: 0264-431449                                                     

liceulromulladea@yahoo.com

www.arteplasticecj.ro

 DECONSTRUCTION FOR ART CONSTRUCTION 

Erasmus+ Acțiunea Cheie 2 – Educație Școlară

Nr. 2024-1-RO01-KA210-VET-000253018

       Liceul de Arte Vizuale ”Romulus Ladea” este coordonatorul  proiectului cu nr. Nr. 2024-1-RO01-KA210-VET-000253018, finanţat de UE, prin Programul Erasmus+, Acțiunea cheie 2 – Parteneriate la scară mică.

       Durata proiectului este 24 luni, între 9 septembrie 2024 și  8 septembrie 2026. Partenerul de proiect este Liceul de Artă din Rotterdam, ”De Theaterhavo/vwo”.  

     OBIECTIVELE PROIECULUI: pe care dorim să le atingem prin participarea la acest proiect sunt strâns corelate cu prioritățile programului Erasmus+:

   În primul rând, ne propunem să creăm o platformă informațională pentru elevii din școala noastră și colegii lor din școala parteneră, despre impactul pe care îl avem asupra mediului și cum am putea reduce acest impact prin reciclare, reutilizare creativă și prin politicile economiei circulare. Pentru aceasta, dorim să deschidem o serie de dezbateri între școala noastră și școala parteneră, cu scopul de a stabili o abordare comună asupra problemei creării de artă și proiecte artistice, atât în spațiul școlar, cât și în afara acestuia, în timp ce ne asumăm responsabilitatea pentru modul în care utilizăm resursele materiale.

    Având în vedere că realizarea proiectelor artistice necesită utilizarea unui număr mare de materiale, al doilea obiectiv care va fi atins prin acest proiect de schimb va fi acela de a folosi capacitățile creative pe care școala noastră și școala parteneră le au, pentru a organiza o serie de ateliere pentru patru specializări artistice diferite, cum ar fi designul de produse pentru spații interioare, scenografie, design textil și vestimentar, ceramică și pictură. Cu aceste ateliere, vom explora diferite metode de reutilizare creativă și manipulare a materialelor aruncate, pentru a crea produse și proiecte artistice noi, frumoase, dorite, care vor avea o durată de viață mai lungă. În această etapă a proiectului, profesorii din ambele școli vor colabora pentru a crea planuri de lecție pentru fiecare specializare artistică. Aceste lecții vor ghida elevii din ambele școli în procesul lor creativ și vor facilita un proces unic de învățare prin mijloace practice. De asemenea, profesorii din ambele școli vor avea o abordare practică, implicându-se direct în etapele de creare a produsului final.

     Al treilea obiectiv al acestei colaborări de schimb va fi acela de a crea o legătură între procesul de creație artistică și tehnologie. În acest moment, școala noastră este în proces de înființare a unui laborator inteligent care va facilita utilizarea tehnologiei în procesul de design și creație. Deoarece școala noastră de arte vocaționale folosește acum tehnici tradiționale în realizarea proiectelor artistice și de design, dorim să facilităm, prin această colaborare de schimb, tranziția de la tradiție la tehnologie, introducând elevii implicați în proiect în mijloace tehnologice care ar putea fi implicate în procesul de realizare și design al proiectelor lor reciclate.

        Toate obiectivele de mai sus sunt legate de toate prioritățile pe care le-am selectat. Cu platforma informațională care va fi creată, dorim să creștem gradul de conștientizare asupra problemelor de mediu și schimbărilor climatice. Aceste ateliere vor oferi noi competențe ecologice profesorilor și elevilor noștri, competențe care vor fi ulterior utilizate în crearea proiectelor artistice și de design, care fac parte din curriculumul de arte vocaționale. Documentația generată după ateliere va contribui la inovarea educației și formării în artele vocaționale în școala noastră și în școala parteneră.

        Grupurile țintă alese pentru acest proiect sunt:

  1. Pe parcursul celor doi ani de schimb, câte un schimb pe an, un total de optzeci de elevi vor fi implicați, patruzeci de elevi în primul an și alți patruzeci de elevi în al doilea an.

    În primul an al acestui schimb, douăzeci de elevi de la Liceul de Arte „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, România, vor fi asociați cu douăzeci de elevi de la școala vocațională De Theaterhavo/vwo din Rotterdam, Olanda. Toți elevii care vor fi selectați de la Liceul de Arte „Romulus Ladea” vor avea specializări în arte vizuale, arte decorative, arhitectură sau design ambiental, iar elevii selectați de la școala De Theaterhavo/vwo vor avea, de asemenea, specializări în arte vizuale, teatru și scenografie. Al doilea an al acestui schimb se va desfășura în același mod, dar cu două grupuri diferite de elevi.

 2. Al doilea grup țintă direct al acestui schimb vor fi profesorii implicați, un grup de 4 profesori din fiecare școală care vor fi implicați în fiecare etapă a schimbului. Aceasta le va oferi o oportunitate de colaborare și posibilitatea de a crea o platformă educațională despre mediu și schimbările climatice, prin experimentare și creativitate. Totodată, le va oferi posibilitatea de a crea materiale didactice, având acces la două perspective culturale diferite asupra problemelor de sustenabilitate, mediu și schimbări climatice. În cadrul acestui schimb, profesorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a experimenta cu abilitățile lor ecologice, tehnologice, de rezolvare a problemelor și de creativitate. În același timp, ei vor fi implicați într-un schimb intercultural care ar putea beneficia metodele lor de predare.

 3. Al treilea grup de beneficiari indirecți ai acestui proiect vor fi toți elevii și profesorii, precum și comunitatea locală din ambele școli, deoarece toate etapele acestui proiect vor fi prezentate și diseminate, cu scopul de a educa, instrui și crește gradul de conștientizare asupra tematicii mediului și luptei împotriva schimbărilor climatice. De asemenea, documentația finală a proiectului va fi prezentată sub forma unui manual despre „Cum să” aplici abilități ecologice în sala de clasă a disciplinelor artistice, manual care va servi ca parte a curriculumului.